Til åpningssiden: https://www.eriknord.no

 

Måling av solforhold

Norskutviklet app viser solforholdene på et hvilket som helst sted når som helst på året.

Obs! Appen er ikke lenger offentlig tilgjengelig. Kontakt eventuelt  Erik Nord for hjelp. Eriknord1948@gmail.com

 

En  norskutviklet app, lansert i mai 2014,  gjør det mulig å måle solforholdene på et hvilket som helst punkt på jorda når som helst på året, herunder å anslå når det er morgensol og hvor lenge det er kveldssol. Både terreng, trær og bygninger tas i betraktning.

 

Appen vil være til nytte særlig ved kjøp og leie av hus og hytter, men også i forbindelse med gartnerivirksomhet og hagestell, byggeprosjekter, plassering av solcellepaneler, camping og båtliv, overnattingsturer i skog og fjell, strandliv, piknikarrangementer, besøk på utesteder, med mer.

Appen kan også brukes til å anslå skyggevirkninger av planlagte bygninger og vegetasjon.

 

Med gratisversjonen kan man med mobilen sikte på et hustak eller en tretopp og få vite hvilke deler av året sola vil passere over det punktet (skjermbilde 1 og 2 nedenfor).

 

Med en mer avansert versjon kan man sikte på ulike punkter og få vist ‘skyline’ (synsranda) på det stedet man står,  i et diagram som også viser solas høyde på ulike tider av døgnet på ulike datoer. Man ser da når på dagen sola går bak hindringer i omgivelsene. Skylinene kan lagres i telefonen.

Med en profesjonell versjon kan man sende slike diagrammer per epost eller ta utskrifter via PC. Eiendomsmeglere vil kunne bruke dem i prospekter.

 

For et sted man vil vende tilbake til (f.eks. en plass i naturen eller en uteservering), kan en lagret skyline brukes til å bedømme hvor lenge sola er tilstede på den aktuelle datoen.

Appen heter ‘The Global Sun and Shade Estimator’ (GSSE).

 

Utviklerne er Erik Nord, Ronny Windvik og Rune Johansen. E-post: eriknord1948@gmail.com. Mobil +47 95753201.