Hjem

 

 

Andre sanger

 

 

Revidert salmebok

for muntre julelag

 

 

 Erik Nord, 2024

 

 

Matsanger og drikkeviser for enhver smak

 

Smaksprøver fra følgende innhold:

 

Forord

Førjulstid

1 September i julesoppskogen

2 November i California

3 Julebord i utforbakke

4 Forhåndssmak i vaskekjelleren

5 Smalahovemesse

6 Sildeskjebne

7 Juleønske fra de over seksti

8 Pepperkakekirke

9 Raudvin lagra frå 1970-tallet

10 Enkesild bittelille juleaften

11 Feliz navidad uten stress (Julegris slapp nå av)

 

12 Mellomspill: Skjelett i skapet

 

Juletid

13 Jula starter i Australia

14 Bursdagssang for mor og barn

15 Mandelrisgrøt (eller -krem)

16 Å, kom alle dyra (Adeste fideles)

17 Ribbe

18 Pinnekjøtt

19 Torsk

20 Lutefisk

21 Okse

22 Sørgesang fra grønnsakseng

23 Vi går oss over sjø og land

24 Du store, knitrende gave, goddag

25 Kakevise

26 Tomhendt jul

 

Nyttårstid

27 Dyresteik

28 Anders And

29 Gåsefangst

30 Gåsehud

31 Storviltmesse (for elg og hjort)

32 Varm kalkun

33 Hallelujah, turkey to ya!

 

 

Forord

 

I 2023 gikk sju prosent av nordmenn rundt juletreet på julaften. Snart er det ingen som kan ‘Jeg synger julekvad’ lenger, og ytterst få som behersker mer enn to vers av ‘Et barn er født i Betlehem’.

 

 Det er synd at en eldgammel jule- sangkultur er i ferd med å gå tapt. Jeg tror vi må tenke nytt for å bevare. Det strenge båndet mellom sange og gange bør løses opp. Jeg er overbevist om at mange gjerne blir med på en julesang eller to hvis det byr seg anledninger mens man sitter i ro og slapper av – ikke minst ved bordet under inntaket av ribba eller pinnekjøttet eller torsken.

 

I min egen kjernefamilie går vi fremdeles rundt treet ut på kvelden. Men de siste årene har vi før det stemt i med ‘Glade jul’ så snart vi har satt oss til bords og kanskje slått til med ‘Du grønne glitrende tre’ og ‘Deilig er jorden’ litt lenger uti måltidet. Det kjennes så riktig. Hver gang stiger julestemningen og godfølelsen.

 

Vi er sikkert ikke de eneste som ter oss slik. Men det er nok ikke vanlig å synge ved julaftensbordet. Etter min mening er det en skikk som svært mange av de tusen hjem kan ha glede av å ta opp. Kanskje kan den i framtida bli like vanlig som det en gang var å gå rundt treet.

 

 Jeg har tatt tanken litt videre. Det forekommer mange gilde samlinger i de-sember – fra julebord med kolleger via familiemiddager gjennom jula til venners lag på nyttårsaften. Et titalls tradisjonsrike retter av svin, okse, storvilt, fjærkre og fisk er gjengangere på menyen, og mange hygger seg med både det ene og det andre i glasset. Stemningen kan bli stor. Løs-sluppenheten likeså.

 

I denne boka har jeg sluppet uhøytidelig-het og munterhet løs og inn i de gamle, kjære julesalmene og gjort matsanger og drikkeviser av dem. Det skal være vers for enhver smak.

 

De reviderte salmene kom brått og overraskende på meg. Det skjedde i de dager da jul og nyttår ble feiret i Stavanger og Oslo i 2023 og i de første ukene av det nye året. Salmene utgjør bokas dypere ‘raison d’être’.

 

Men i løpet av de foregående 25 årene hadde jeg skrevet noen andre sanger som – uten å være salmer – har tilknytning til jula og kan passe godt til førjulstid og dens julebord. Jeg har tatt med disse som bokas første del.

 

Dernest kommer salmene pluss slikt som enerbærbusken, vandring over sjø og land og reven som overrasket grisen. Det hele avsluttes med ‘Hallelujah, turkey to ya!’ på nyttårsaften.

 

 Da er det bare å renske stemmen!

 

Oslo, 30. januar 2024

Erik Nord

 

 

Smaksprøver

 

5 Smalahovemesse

 

Før smalen: Ja, vi elsker dette lammet

 

Ja vi elsker dette lammet

som det stiger frem,

furet, værbitt over pannen  i de tusen hjem.

Elsker, elsker det og tenker

på dets far og mor

og den sauenatt som senker

drammen på vårt bord,

og den sauenatt som senker,

senker drammen på vårt bord.

 

Norske mann i hus og hytte

pass for store Gud!

Alle lam han vil beskytte,

mørkt det kan se ut.

Men for hodet har vi kjempet,

mødrene har grett.

Kropp og bein de har vi lempet

så vi vant vår rett.

Kropp og bein de har vi lempet

så vi vant, vi vant vår rett.

 

Under smalen: Blant alle lamme

 

Blant alle lamme i øst og vest

er røyka lammet mitt hjerte nest.

Den gamle søye med fett rundt øyet

meg huer best.

 

Jeg elsker lepper og nesebor,

det vesle øret og tunga stor.

For stramme skinnet om bollekinnet

jeg mangler ord.

Fra tungespissen til ørets kam,

fra øyehulen til mulen stram,

der er jeg hjemme og kan istemme:

Mitt kjære Lam!

 

Etter smalen: Å, eg veit meg eit lam

 

Å, eg veit meg eit lam

langt her opp mot nord

med ei lukt fin og stram,

kilar mitt nasebord.

Her eg gjerne er gjest,

her mitt hjarte er fest

med dei finaste, finaste band.

% Å, eg minnest, å eg minnest,

å, eg minnest så vel dette lam %.

 

 

14 Mandelrisgrøt / mandelriskrem

(Å, reven rasket over risen)

 

Å, reven rasket over risen.

Å, reven rasket over risen.

Så får vi lov, så får vi lov

å synge mandelgrøtvisen (1).

Å, hvor er mandelen nå i år?

Å, hvor er mandelen nå i år?

Hvor har den gjemt seg

og hvem den får

og dermed tvinges til å spis'en?

 

Men reven kommer nok med grisen

den overrasket utpå isen

- av marsipan, i cellofan -

og er du heldig får du spis'en!

Så hvor er mandelen nå i år?

Ja, hvor er mandelen nå i år?

Hvor har den gjemt seg

og hvem den får

og hvem får marsipangrisen?

 

(1) Eventuelt 'mandelkremvisen'.

 

 

15 Bursdagstakk til mor og barn

(Så går vi rundt om en enerbærbusk.)

 

Velkommen til fødselsdags-

selskap i kveld,

selskap i kveld, alt er på stell.

Hvem som har bursdag? Det vet vi så vel

tidlig en juleaften.

 

Før gikk vi rundt om en

pjusk grantrebusk,

pjusk grantrebusk, som fant og slusk.

Før gikk vi rundt om en

pjusk grantrebusk

langt ut på juleaften.

Nå sitter alle ved ribbe og brusk,

med hefte for husk, ved ribbe og brusk.

Nå sitter alle med sviktende husk

og synger med samme kraften.

 

Store og små er nå kommet på plass,

i julestas, nå gir vi gass.

Store og små er nå kommet på plass,

kortreist og langveisfarne,

Hever nå alle med glede sitt glass,

sopraner og bass, ingen si’r pass.

Så hever vi alle med glede vårt glass

for moren til bursdagsbarnet.

 

Josef sin rolle vi ligge lar her,

usikker er, tvilen er svær.

Josef sin rolle vi ligge lar her

men uten den jomfru Maria

hadde vi neppe fått hope oss her,

hope oss her, i juleklær.

hadde vi neppe fått hope oss her

hvert år nå på denne tida.

 

Hvor barnet hen ville

var tydelig en stund,

i bunn og grunn, på torg og i lund.

Visdom ustanselig kom fra hans munn

og budskap om frelsen den gode.

Men vi har et spørsmål

som ikke har svar.

Saken er klar: Det har ikke svar.

Bor nå i himmelen hans store Far

eller bare i mange sitt hode?

 

Med ribbe og surkål og saus og potet,

ingen det vet, med saus og potet.

Vi uansett hedrer den store profet

som hvert år med minner oss gjester.

Så gjør vi så når vi hever vårt glass,

sopraner og bass, hever vårt glass

og midt oppi hedskap gir ære og plass

og en takk til mesternes Mester.

 

 

16 Å, kom alle dyra

(Adeste fideles / Oh, come all ye faithful)

 

Å, kom alle gjester!

Ved vårt vinterblot

vi minnes en Mester

som Jorda forlot.

Hans budskap milde

fortjener mange gilde.

Så, la nå maten komme

til hedninger og fromme,

la også drikke flomme

ved dette bord.

 

Å, kom alle dyra,

dyr det rundt oss kryr 'a

som ikke for mennesker

er fredet ennu.

Kom svin og smale,

kom gås og tyr med hale,

kom alle de som folk skyr,

som elg og hjort og reinsdyr,

kom and, kalkun og svale

og til og med ku.

 

Refreng:

Kom kjære dyr nå, alle,

fra sjø og skog og stalle.

Nå, kom til oss, alle,

vi får dere ned.

Venite animalia,

venite animalia,

venite animalia,

Vos edamus.

 

 

17 Ribbe

(Du grønne glitrende tre, goddag)

 

Du gyldne, glitrende gris goddag,

velkommen du som vi ser så gjerne.

Ligg rolig nå og slett ikke klag

på at vi hode og bein måtte fjerne.

juleduken står list fra buken,

og til den buken er skikken og bruken

medister, kål, potet og skål.

 

Ja, gyldne, glitrende gris goddag,

velkommen du som en gang var stjerne,

med sprøstekt svor og med flere lag

av fett vi ikke ønsker å fjerne.

Det trives jo sammen

med vesle drammen,

og drammen den tager vi alle sammen

og synker ned i julefred.

 

 

19 Torsk

(Jeg er så glad hver julekveld)

 

Jeg er så glad hver juledag

for at jeg fødtes som norsk,

for hvilke andre lands julelag

har tradisjon for torsk?

 

Og hvilket annet lands kokketeam

har hørt om sandefjordsmør,

og at atlanterhavsdyr i stim

på julebordet bør?

 

D'er nok av fråtsing i sau og svin.

Det trengs óg litt annen smak.

Andektig fjerner jeg bein og skinn

og nyter fileten i flak.

 

I går jeg knasket på svor så fin.

Nå passer noe magrere meg.

Jeg hever med glede mitt glass med vin

for deg, min kjære skrei.

 

 

24 Du store, knitrende gave, goddag

 

Du grønne glitrende tre som står

alene, stille der borte i hjørnet,

med pakkehaug som selvfølgelig får

det til, hos barna, å krible i klørne.

Det er ei lenger

ting som de trenger,

og etter åpning

de fra seg slenger,

men kvaler skjul, nå er det jul!

 

Han Mads på sju vil ha ny mobil

og ser i haugen en lovende eske.

Helene hanker inn, under tvil,

det som kan være en ny Gucciveske.

Henriette må gjette,

hvor er nå nettbrettet?

Mens Jack får myk pakke

med Louis Vuitton jakke.

Og haugen er

stadig like svær.

 

Papir og hyssing og sløyfer og bånd

snart dekker alt som kan finnes av flater.

'Men hør! Vi kan ikke ha det sånn!'

Far ser fortvilt på familias mater,

som sitter og bakser med pakker og sakser

og nå óg må lose alt søppel i pose.

Stilt i en krok

blar far i ny bok.

 

Til slutt selv barna utmattede er

av alskens store og små duppeditter,

og julefred er omsider nær

når alle sammen på TV'en titter.

Det gomles Goro og hjortetakken

er rette tilbehør til konjakken.

Så skjønt på hell

vår julekveld.

 

 

28 And

(Deilig er den himmel blå)

 

Deilig er den himmel blå,

hvite skyer, fugler små.

Under: Jorder, større fugler,

bønder forer dem brødsmuler

så de runde, fete blir

og på julebord en svir.

 

Det var litt før julenatt,

Anders svømte fram og att

under himmelens lyse bue.

Da med ett det ble å skue:

Han ble hanket inn og flådd.

Nå har han vårt taffel nådd.

 

Om du har på magert lyst,

hold deg da til rygg og bryst.

Selv er vi for fett utskårne,

velger derfor heller lår'ne

eller kanskje halens stump?

Smaksbombe er andas gump!

 

Anders lenge konfitert i

eget fett og så brasert.

Med litt rotgrønt og litt rosen-

kål fullbringes nyttårskosen.

Tenner løper vilt i vann.

Skål for kokka, skål for and!

 

33 Hallelujah, turkey to ya!

(Mel: Hallulujah)

 

./. Hallelujah, turkey to ya. ./.

On New Year's Eve so many foods

are served for different party moods

like pork and beef

and some will even stew ya.

But if you are old fashioned nerd

no creature like a big fat bird

all stuffed and drowned in gravy

so will fuel ya.

./. Hallelujah, turkey to ya. ./.

 

The nerd is fine with many fish

and troubles not with any dish

of chicken, duck,

but nonetheless he'll sue ya

if never, ever you have heard

that New Year calls for gobble bird

that paired with wine

is guaranteed to fuel ya.

./. Hallelujah, turkey to ya. ./.

 

./. Happy New Ya’, Hallelujah.

Turkey to ya. Happy New Ya’. ./.