Revidert salmebok for muntre julelag Erik Nord, 2024 Matsanger og drikkeviser for enhver smak Smaksprøver fra følgende innhold: Forord Førjulstid 1 September i
julesoppskogen 2 November i California 3 Julebord i utforbakke 4 Forhåndssmak i vaskekjelleren 5 Smalahovemesse 6 Sildeskjebne 7 Juleønske fra de over seksti 8 Pepperkakekirke 9 Raudvin lagra frå 1970-tallet 10 Enkesild bittelille juleaften 11 Feliz navidad uten stress (Julegris slapp nå av) 12 Mellomspill: Skjelett i skapet Juletid 13 Jula starter i Australia 14 Bursdagssang for mor og barn 15 Mandelrisgrøt (eller
-krem) 16 Å, kom alle dyra (Adeste
fideles) 17 Ribbe 18 Pinnekjøtt 19 Torsk 20 Lutefisk 21 Okse 22 Sørgesang fra grønnsakseng 23 Vi går oss over sjø og land 24 Du store, knitrende gave, goddag 25 Kakevise 26 Tomhendt jul Nyttårstid 27 Dyresteik 28 Anders And 29 Gåsefangst 30 Gåsehud 31 Storviltmesse (for elg og hjort) 32 Varm kalkun 33 Hallelujah, turkey to ya! Forord I 2023 gikk sju prosent av nordmenn rundt juletreet
på julaften. Snart er det ingen som kan ‘Jeg synger julekvad’ lenger, og
ytterst få som behersker mer enn to vers av ‘Et barn er født i Betlehem’. Det er synd
at en eldgammel jule- sangkultur er i ferd med å gå tapt. Jeg tror vi må
tenke nytt for å bevare. Det strenge båndet mellom sange
og gange bør løses opp. Jeg er overbevist om at mange gjerne blir med på en
julesang eller to hvis det byr seg anledninger mens man sitter i ro og
slapper av – ikke minst ved bordet under inntaket av ribba eller pinnekjøttet
eller torsken. I min egen kjernefamilie går vi fremdeles rundt
treet ut på kvelden. Men de siste årene har vi før det stemt i med ‘Glade
jul’ så snart vi har satt oss til bords og kanskje slått til med ‘Du grønne
glitrende tre’ og ‘Deilig er jorden’ litt lenger uti måltidet. Det kjennes så
riktig. Hver gang stiger julestemningen og godfølelsen. Vi er sikkert ikke de eneste som ter oss slik. Men
det er nok ikke vanlig å synge ved julaftensbordet. Etter min mening er det
en skikk som svært mange av de tusen hjem kan ha glede av å ta opp. Kanskje
kan den i framtida bli like vanlig som det en gang var å gå rundt treet. Jeg har tatt
tanken litt videre. Det forekommer mange gilde samlinger i de-sember – fra julebord med kolleger via familiemiddager
gjennom jula til venners lag på nyttårsaften. Et titalls tradisjonsrike
retter av svin, okse, storvilt, fjærkre og fisk er gjengangere på menyen, og
mange hygger seg med både det ene og det andre i glasset. Stemningen kan bli
stor. Løs-sluppenheten likeså. I denne boka har jeg sluppet uhøytidelig-het og
munterhet løs og inn i de gamle, kjære julesalmene og gjort matsanger og
drikkeviser av dem. Det skal være vers for enhver smak. De reviderte salmene kom brått og overraskende på
meg. Det skjedde i de dager da jul og nyttår ble feiret i Stavanger og Oslo i
2023 og i de første ukene av det nye året. Salmene utgjør bokas dypere
‘raison d’être’. Men i løpet av de foregående 25 årene hadde jeg
skrevet noen andre sanger som – uten å være salmer – har tilknytning til jula
og kan passe godt til førjulstid og dens julebord. Jeg har tatt med disse som
bokas første del. Dernest kommer salmene pluss slikt som
enerbærbusken, vandring over sjø og land og reven som overrasket grisen. Det
hele avsluttes med ‘Hallelujah, turkey
to ya!’ på nyttårsaften. Da er det
bare å renske stemmen! Oslo, 30. januar 2024 Erik Nord Smaksprøver 5 Smalahovemesse Før smalen: Ja, vi elsker
dette lammet Ja vi elsker dette lammet som det stiger frem, furet, værbitt over pannen i de tusen
hjem. Elsker, elsker det og
tenker på dets far og mor og den sauenatt som senker drammen på vårt bord, og den sauenatt som
senker, senker drammen på vårt
bord. Norske mann i hus og hytte pass for store Gud! Alle lam han vil beskytte, mørkt det kan se ut. Men for hodet har vi
kjempet, mødrene har grett. Kropp og bein de har vi
lempet så vi vant vår rett. Kropp og bein de har vi
lempet så vi vant, vi vant vår
rett. Under smalen: Blant alle
lamme Blant alle lamme i øst og
vest er røyka lammet mitt
hjerte nest. Den gamle søye med fett
rundt øyet meg huer best. Jeg elsker lepper og
nesebor, det vesle øret og tunga
stor. For stramme skinnet om
bollekinnet jeg mangler ord. Fra tungespissen til ørets
kam, fra øyehulen til mulen
stram, der er jeg hjemme og kan
istemme: Mitt kjære Lam! Etter smalen: Å, eg veit meg eit lam Å, eg
veit meg eit lam langt her opp mot nord med ei lukt fin og stram, kilar mitt nasebord. Her eg
gjerne er gjest, her mitt hjarte er fest med dei finaste, finaste
band. % Å, eg
minnest, å eg minnest, å, eg
minnest så vel dette lam %. 14 Mandelrisgrøt
/ mandelriskrem (Å, reven rasket over
risen) Å, reven rasket over
risen. Å, reven rasket over
risen. Så får vi lov, så får vi
lov å synge mandelgrøtvisen (1). Å, hvor er mandelen nå i
år? Å, hvor er mandelen nå i
år? Hvor har den gjemt seg og hvem den får og dermed tvinges til å spis'en? Men reven kommer nok med
grisen den overrasket utpå isen - av marsipan, i cellofan
- og er du heldig får du spis'en! Så hvor er mandelen nå i
år? Ja, hvor er mandelen nå i
år? Hvor har den gjemt seg og hvem den får og hvem får
marsipangrisen? (1) Eventuelt 'mandelkremvisen'. 15 Bursdagstakk til mor og
barn (Så går vi rundt om en
enerbærbusk.) Velkommen til fødselsdags- selskap i kveld, selskap i kveld, alt er på
stell. Hvem som har bursdag? Det
vet vi så vel tidlig en
juleaften. Før gikk vi rundt om en pjusk grantrebusk, pjusk grantrebusk, som
fant og slusk. Før gikk vi rundt om en pjusk grantrebusk langt ut på juleaften. Nå sitter alle ved ribbe
og brusk, med hefte for husk, ved
ribbe og brusk. Nå sitter alle med
sviktende husk og synger med samme
kraften. Store og små er nå kommet
på plass, i julestas,
nå gir vi gass. Store og små er nå kommet
på plass, kortreist og langveisfarne, Hever nå alle med glede
sitt glass, sopraner og bass, ingen si’r pass. Så hever vi alle med glede
vårt glass for moren til
bursdagsbarnet. Josef sin rolle vi ligge
lar her, usikker er, tvilen er
svær. Josef sin rolle vi ligge
lar her men uten den jomfru Maria hadde vi neppe fått hope
oss her, hope oss her, i juleklær. hadde vi neppe fått hope
oss her hvert år nå på denne tida. Hvor barnet hen ville var tydelig en stund, i bunn og grunn, på torg
og i lund. Visdom ustanselig kom fra
hans munn og budskap om frelsen den
gode. Men vi har et spørsmål som ikke har svar. Saken er klar: Det har
ikke svar. Bor nå i himmelen hans
store Far eller bare i mange sitt
hode? Med ribbe og surkål og
saus og potet, ingen det vet, med saus og
potet. Vi uansett hedrer den
store profet som hvert år med minner
oss gjester. Så gjør vi så når vi hever
vårt glass, sopraner og bass, hever
vårt glass og midt oppi hedskap gir ære og plass og en takk til mesternes
Mester. 16 Å, kom alle dyra (Adeste fideles / Oh, come all ye faithful) Å, kom alle gjester! Ved vårt vinterblot vi minnes en Mester som Jorda forlot. Hans budskap milde fortjener mange gilde. Så, la nå maten komme til hedninger og fromme, la også drikke flomme ved dette bord. Å, kom alle dyra, dyr det rundt oss kryr 'a som ikke for mennesker er fredet ennu. Kom svin og smale, kom gås og tyr med hale, kom alle de som folk skyr, som elg og hjort og
reinsdyr, kom and, kalkun og svale og til og med ku. Refreng: Kom kjære dyr nå, alle, fra sjø og skog og stalle. Nå, kom til oss, alle, vi får dere ned. Venite animalia, venite animalia, venite animalia, Vos edamus. 17 Ribbe (Du grønne glitrende tre, goddag) Du gyldne,
glitrende gris goddag, velkommen du som vi ser så
gjerne. Ligg rolig nå og slett
ikke klag på at vi hode og bein
måtte fjerne. På juleduken
står list fra buken, og til den buken er
skikken og bruken medister, kål, potet og
skål. Ja, gyldne,
glitrende gris goddag, velkommen du som en gang
var stjerne, med sprøstekt svor og med
flere lag av fett vi ikke ønsker å
fjerne. Det trives jo sammen med vesle drammen, og drammen den tager vi
alle sammen og synker ned i julefred. 19 Torsk (Jeg er så glad hver
julekveld) Jeg er så glad hver
juledag for at jeg fødtes som
norsk, for hvilke andre lands julelag har tradisjon for torsk? Og hvilket annet lands
kokketeam har hørt om
sandefjordsmør, og at atlanterhavsdyr i
stim på julebordet bør? D'er nok av fråtsing i sau og svin. Det trengs óg litt annen smak. Andektig fjerner jeg bein
og skinn og nyter fileten i flak. I går jeg knasket på svor
så fin. Nå passer noe magrere meg. Jeg hever med glede mitt
glass med vin for deg, min kjære skrei. 24 Du store, knitrende
gave, goddag Du grønne glitrende tre
som står alene, stille der borte i
hjørnet, med pakkehaug som
selvfølgelig får det til, hos barna, å
krible i klørne. Det er ei lenger ting som de trenger, og etter åpning de fra seg slenger, men kvaler skjul, nå er
det jul! Han Mads på sju vil ha ny
mobil og ser i haugen en lovende
eske. Helene hanker inn, under
tvil, det som kan være en ny Gucciveske. Henriette må gjette, hvor er nå nettbrettet? Mens Jack får myk pakke med Louis Vuitton jakke. Og haugen er stadig like svær. Papir og hyssing og
sløyfer og bånd snart dekker alt som kan
finnes av flater. 'Men hør! Vi kan ikke ha
det sånn!' Far ser fortvilt på familias mater, som sitter og bakser med
pakker og sakser og nå óg
må lose alt søppel i pose. Stilt i en krok blar far i ny bok. Til slutt selv barna
utmattede er av alskens store og små
duppeditter, og julefred er omsider nær når alle sammen på TV'en titter. Det gomles Goro og
hjortetakken er rette tilbehør til
konjakken. Så skjønt på hell vår julekveld. 28 And (Deilig er den himmel blå) Deilig er den himmel blå, hvite skyer, fugler små. Under: Jorder, større
fugler, bønder forer dem
brødsmuler så de runde, fete blir og på julebord en svir. Det var litt før julenatt, Anders svømte fram og att under himmelens lyse bue. Da med ett det ble å skue: Han ble hanket inn og
flådd. Nå har han vårt taffel
nådd. Om du har på magert lyst, hold deg da til rygg og
bryst. Selv er vi for fett
utskårne, velger derfor heller lår'ne eller kanskje halens
stump? Smaksbombe er andas gump! Anders lenge konfitert i eget fett og så brasert. Med litt rotgrønt og litt rosen- kål fullbringes
nyttårskosen. Tenner løper vilt i vann. Skål for kokka, skål for
and! 33 Hallelujah,
turkey to ya! (Mel: Hallulujah) ./. Hallelujah, turkey to
ya. ./. On New Year's Eve so many foods are served for different party moods like pork and beef and some will even stew ya. But if you are old fashioned nerd no creature like a big fat bird all stuffed and drowned in gravy so will fuel ya. ./. Hallelujah, turkey to ya. ./. The nerd is fine with many fish and troubles not with any dish of chicken, duck, but nonetheless he'll sue ya if never, ever you have heard that New Year calls for gobble bird that paired with wine is guaranteed to fuel ya. ./. Hallelujah, turkey to ya. ./. ./. Happy New Ya’, Hallelujah. Turkey to ya. Happy New Ya’. ./. |